top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

Modern metod i träningspasset

Publicerat i Allt om Travsport 09/2022

Text: Karin Andersson

 

En häst som har ont någonstans kompenserar det genom att avlasta sin ska- da och då avviker hästens fram- och bakbensmönster. Nu kan man med produkten Walkbeat Horses upptäcka dessa avvikande rörelsemönster redan när de är små. Det görs genom en analys av stegens rytm, G-krafter, längd och hastighet.


Travtränare Conrad Lugauer är en av travtränarna i Sverige som använder produkten. Han använder den på tolv hästar i stallet och speciellt intressant är det med unghästarna som under perioder växer mycket.

– I analysen kan jag följa hästarna dag för dag och se deras utvecklingen. Skulle en avvikelse påträffas kan träningen för just den individen läggas om. Att upptäcks så små rörelseförändringar i ett tidigt skede kan annars vara mycket svårt.


Sensorer för att mäta hästens rörelsemönster

Den framtagna produkten baseras på en skritt- och travanalys genom att sensorer fästs på hästens fyra ben. Sensorerna är sammanlänkade med en applikation men det är ingenting som skrämmer Conrad.

– Produkten är oerhört lätt att använda och jag använder den varje dag. Sensorerna är lätta att fästa på hästens ben och analysen i applikationen är inte svår att förstå, säger han.


– Produkten är oerhört lätt att använda och jag använder den varje dag. Sensorerna är lätta att fästa på hästens ben och analysen i applikationen är inte svår att förstå, säger han.

Conrad har ett kit som han använder på de utvalda hästarna. Produkten kommer levererad i en låda innehållande telefon med applikationen inställd, fyra sensorer i glada färger samt sensorhållare. Hållarna påminner om gamascher och andra hästskydd som redan används inom travet med smart självhäftande kardborreband. Produkten går att köpa eller hyra.


Walkbeat Horses - kit för mäta hästars rörelsemönster,
Ett kit innehåller fyra sensorer. Laddstation, sändare (inkl. adapter och USB-C-kabel) Förvaringsväska fyra sensorhållare för sensorer. Priset startar från 500 kronor per häst i månaden och olika lösningar finns för både mindre samt större stall.

Jackson Malcolm, är en av entreprenörerna bakom idén. Trots att han aldrig kört en travhäst brinner han för produkten, vi är tekniknördar som har anpassat produkten för branschen, säger han.

– Produkten började inom humanmedicin där analysen på ett tidigt stadie skulle fånga upp symtom hos patienter med muskelsjukdomar eller Parkinson. Med all den bakomliggande kunskap vi hade inom området utvecklades sedan den här produkten för hästar. Idén har tagit oss till att bli vinnare av Slush Huawei Start Up Award 2021 med över 50 internationella Startup-företag, vilket är en större internationell tekniktävling, säger han.


När man åker in med hästen till kliniken är den ofta redan halt. Dessutom kan hästkliniker vara en spänd miljö för hästen med dess främmande lukter och ljud. Det kan påverka hur hästen rör sig där. För att kunna upptäcka små och viktiga rörelseförändringar i ett mycket tidigt stadie behövs det en naturlig omgivning.

Det är meningen att hästägare och travtränare tillsammans med veterinärer ska kunna analysera hur hästen rör sig, utan att man behöver åka in till kliniken i vissa fall

– Det är meningen att hästägare och travtränare tillsammans med veterinärer ska kunna analysera hur hästen rör sig, utan att man behöver åka in till kliniken i vissa fall, säger han.


Jackson fortsätter: – Det har tagit nio år att få fram produkten, dels algoritmer och applikationen, dels hårdvaran och sensorernas hållbarhet som ska tåla vatten, lera samt kylen. Branschen ska även tycka den är lätthanterlig. Det här är ett tillförlitligt verktyg utan att vara svårbegripligt. Jackson Malcolm träffade Siddhartha Khandelwal på Chalmers tekniska högskola under en kurs. Deras gemensamma intresse för robotteknik utvecklades vilket lockade till sig investerare och flera medarbetare. Idag är de sju i teamet.


Resan med Walkbeat Horse har gått från en doktorsavhandling med innovativa algoritmer för analys av människans gång, genom sjukhuskorridorer, till stallgången och möten med tränare och travhästar.


Nu sitter sensorerna på fyra ben.
0 comments
bottom of page